Comité jumelage Pessac

            Pessac


Poziţie geografică şi situaţie economică

Situat în sud-vestul Franţei, la periferia sudică a oraşului Bordeaux, PESSAC, cu cei 57.000 locuitori este a treia localitate din Gironde (departament din regiunea Aquitaine) după Bordeaux şi Merignac şi a patra din Aquitaine.

Comunitatea PESSAC a ştiut să dezvolte o economie dinamică şi diversificată în cadrul polului tehnologic al Bordeaux păstrând în acelaşi timp activităţile tradiţionale de cultură a viţei de vie.

In 2002, comunitatea număra 520 întreprinderi industriale şi de servicii, şi propunea de asemeni, peste 21.000 de slujbe. Aproape 100 de hectare sunt alocate mediului antreprenorial între care: parcul industrial Pessac-Bersol, parcul tehnologic Europarc, parcurile de activităţi de la Canteranne, Magellan şi Echoppes precum şi parcul stiinţific UNITEC 1.


Bogăţiile patrimoniului arhitectural al comunităţii Pessac

 

Localitatea PESSAC dispune de un patrimoniu arhitectural de o varietate particulară. Construcţiile de prestigiu, precum Conacul Camponac, convieţuiesc cu locuinţele populare tradiţionale (crame). Edificiile din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea marchează încă localitatea însă şi secolul al XX-lea oferă, de asemeni, realizări remarcabile cum ar fi, de exemplu, cartierul Frugčs de Le Corbusier. Intre altele, edificiile publice (primăria) coabitează cu monumentele religioase (Biserica Sfântul Martin) iar construcţiile spitaliceşti (Spitalul Xavier Arnozan) sunt în apropierea clădirilor industriale. Putem spune că oraşul Pessac a ştiut să se dezvolte respectând patrimoniul său arhitectural şi favorizând realizările deosebite.


Viţa de vie şi Vinul la Pessac

Podgoria oraşului Pessac face parte din cele mai vechi zone viticole ale regiunii bordeleze (primele podgorii din Pessac datează din antichitate) şi a participat la perioada de expansiune a vinurilor de Bordeaux între secolele al XII-lea şi al XV-lea. Istoria viticolă a oraşului Pessac este marcată de un paradox : o spectaculoasă diminuare cantitativă a viţei de vie pe de o parte şi o excepţională afirmare calitativă a vinurilor sale pe de altă parte. De fapt, astăzi viţa de vie nu are decât un rol secundar în peisajul localităţii cu toate că propune vinuri dintre cele mai cunoscute în lume (Haut-Brion, Pape-Clément, Haut-Brana, Les Carmes Haut-Brion, Haut-Bacalan).


Manifestările

Sărbătoarea Fecioarei: această sărbătoare are loc în fiecare an, începând din 1896, în prima duminică a lunii iunie; astfel, în 2005 s-a aniversat la Pessac cea de-a 109-a Sărbătoare a Fecioarei. Această sărbătoare tradiţională a evoluat în timp: astfel, din 1989, aceasta a devenit sărbătoarea tinereţii iar Fecioara este reprezentată de o tânără de 18–22 de ani - născută în Pessac sau care locuieşte de mai mult de cinci ani în acest oraş - apreciată pentru activităţile sale sociale, asociative, sportive şi prezentând un proiect interesant.Printre alte festivităţi ale oraşului Pessac trebuie menţionate Les Vibrations Urbaines, La Fęte Africaine, La Foire aux Bouquins, Le Festival International du Film d'Histoire (informaţii suplimentare sunt disponibile pe site-ul oraşului Pessac).Source : Ouvrage collectif ; Le Livre de PESSAC ; Bureau Pessacais du Tourisme, 1988.

Château Haut-Brion : photos extraites du Site du Haut-Brion par autorisation de Monsieur Alain Puginier - Responsable des archives historiques.haut de page